CZIN.eu
Z důvodu velkého počtu objednávek, se může dodací lhůta mírně prodloužit. Poslední termín přijaté objednávky, pro doručení Zásilkovnou před Vánoci je 16.12.2025. Pro osobní odběr 22.12.2025. Děkujeme za pochopení.

Stupně pražení

Stupně pražení kávy se dělí na- světlé pražení, střední pražení, tmavé pražení.

Každý stupeň pražení se ještě dělí do několika dalších.

U naší kávy používáme pražení světlé a střední.

 

Stupně pražení:

1- Skořicové pražení "Cinnamon roast"

     Velmi světlá úroveň pražení těsně po prvním prasknutí. Světle hnědé pražení se vyznačuje vysokou aciditou.

 

2- Novoanglické pražení "New England Roast"

     Mírně světle hnědé, zdůrazní chuťový profil dané kávy a vyváženou ovocnost a aciditu.

 

3- Americké pražení "American Roast"

     Středně světle hnědá barva zrn. Původní chuťový profil kávy je stále zachován. 

 

4- City Roast

     Středně hnědá a běžná barva zrn pro výběrovou kávu. Hodí se k vyhodnocení chuťových charakteristik dané kávy, už je zde cítit chuť pražení. 

 

5- Full City Roast

     Středně tmavě hnědá, občas se stopou olejů na povrchu zrn. Jde o nejčastější pražení.

 

pr_1

 

Jakou zvolit hrubost mletí, pro různé způsoby přípravy kávy:

 

Jemně mletá káva-  je vhodná na přípravu klasického espressa v pákovém kávovaru nebo v džezvě.

Středně mletá káva- pro přípravu v moka konvičce a překapávači, popřípadě v automatickém kávovaru.

Hrubě mletá káva- pro french press, chemex, aeropress, dripper.